- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 60
- STOB recept
- Porce: 14.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Jogurt bílý polotučný průměr | 100 |
Čekankový sirup | 10 |
Jablko | 270 |
Mouka špaldová celozrnná | 230 |
Olej řepkový | 30 |
Rozinky | 50 |
Rum | 15 |
Sůl | 1 |
Tvaroh jemný bezlaktózový (Meggle) | 180 |
Vejce celé (syrové) | 50 |
Dochucovadla:
skořice, citronová šťáva
Energetická hodnota celkem: 7353 kJ
Bílkoviny (g): 77,
Tuky (g): 47,
Sacharidy (g): 246,
SAFA (g): 10,
Cukry (g): 73,
Vláknina (g): 34,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 525 kJ
Bílkoviny (g): 5.5, Tuky (g): 3.4, Sacharidy (g): 17.6, SAFA (g): 0.7, Cukry (g): 5.2, Vláknina (g): 2.4, Sůl (g): 0.1
Postup přípravy
Jogurt smícháme s olejem a vejcem, přidáme špetku soli a čekankový sirup (v případě silnější laktózové intolerance použijte bezlaktózový jogurt). Postupně zapracujeme mouku, aby nám vzniklo nelepivé těsto, v případě potřeby přidáme mouku nebo naopak jogurt na zředění. Těsto zabalíme do folie a necháme chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka nakrájíme na kostičky, zakápneme citronovou šťávou a ochutíme skořicí. Přidáme rozinky předem namočené v rumu a vmícháme i hrudkovitý tvaroh. Těsto vyválíme na tenký obdélník, doprostřed rozprostřeme náplň a zabalíme. Okraje slepíme žloutkem a celý závin ještě potřeme rozšlehaným žloutkem. Závin pečeme při 170 stupních cca 30 minut. Pokud by nám závin připadal málo sladký, můžeme před podáváním lehce pocukrovat. Hmotnost hotového pokrmu 920 g, hmotnost jedné porce cca 65 g.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.